Monday, August 31, 2009

PASAR BARU KUALA BELAIT ATAU RANGKA PASAR?Masyarakat diDearah Belait, khususnya para peniaga-peniaga sayur dan ikan, serta para pemohon bangku-bangku jualan dipasar dikawasan Kuala Belait tertanya-tanya APA SUDAH TERJADI DENGAN PROJEK PASAR BARU yang sudah hampir 3 tahun terbangkalai, ditambah lagi dengan rumput-rumput yang panjang saperti bangunan berkenaan berada dalam hutan, dan pandangan serta keadaan sedemikian adalah sangat tidak elok dilihat dengan mata.

Apa yang difahamkan projek untuk membina Pasar Baru Kuala Belait yang telah ditawarkan kepada sebuah syarikat tempatan pada tahun 2006, oleh Jabatan Kerja Raya, Kementerian Pembangunan, dianggarkan bernilai hampir B$4 juta lebih, juga difahamkan projek berkenaan tergendala pembinaannya apabila syarikat berkenaan mula mengalami permasalahan dalaman untuk meneruskan kerja-kerja projek berkenaan sejak awal tahun 2007.

Setelah mengetahui projek Pasar Baru Kuala Belait berkenaan tergendala sejak tahun 2007 hingga kini, (tahun 2009) kenapa belum nampak sebarang tanda-tanda atau tindakan diambil oleh pihak-pihak tertentu saperti Jabatan Bandaran Kuala Belait, Kementerian Hal-Ehwal Dalam Negeri (selaku pemilik bangunan projek berkenaan), Jabatan Kerja Raya, Kementerian Pembangunan (selaku pengendali projek).

Persoalannya, apa kah masih ada bajet peruntukan projek Pasar Baru Kuala Belait saperti yang telah diperuntukkan sebelumnya?, Atau perlu kah untuk memohon peruntukan baru bagi tujuan menyelesaikan projek berkenaan..?

ATAU harus kah menunggu sehingga Pemimpin No 1 negara ini, turun padang dan melihat keadaan projek berkenaan, barulah tindakan diambil?
Qoute: "Beta melihat, masih banyak kerja-kerja terbengkalai yang perlu dipercepat. Setengah projek tu, baru saja berjalan tiba-tiba berhenti. Mengapakah ia terhenti? Di manakah salahnya ini? Apakah ini tidak mungkin – menjadi salah satu sebab – menyumbang kepada banjir besar?" Unqoute.
Titah Sultan diMajlis Istiadat Pembukaan Persidangan Musim Permesyuaratan ke-5 Majlis Mesyuarat Negara pada 12 Mac 2009.


Salogan : TITAH DIJUNJUNG, RAKYAT DIPERKASAKAN

oleh: Dr Hj Mohd Hatta Bin Hj Zainal Abidin

No comments: